sportvoeding pyramideDat je goed moet eten rondom wedstrijden en trainingen spreekt voor zich. Sportvoeding zorgt ervoor dat je op je best kan presteren, doordat je zo lang mogelijk probeert uit te stellen dat je uitgeput raakt. Maar het dagelijks gebruiken van gezonde basisvoeding is waarschijnlijk nog belangrijker. Dit omdat het een goede basis vormt om te kunnen presteren. De rol van het dagelijks gebruiken van goede voeding is voldoende energie en voedingsstoffen om te kunnen trainen en om sneller te herstellen na inspanning. Daarbij kan voeding bijdragen aan een goede gezondheid.

 

sportvoedingsschema voor sporters

sportvoedingsschema’s voor sporters

Een goed samengestelde voeding helpt dus om beter te presteren, sneller te herstellen en het lichaam in vorm te houden. Wanneer er intensieve trainingen en wedstrijden op het programma staan, is het belangrijk dat de energie-inname, de samenstelling van de voeding en de timing van de maaltijden hierop wordt aangepast. Om al deze aspecten in het voedingspatroon te verwerken wordt er gebruik gemaakt van een piramidemodel. Dit model richt zich op de drie onderdelen binnen de sportvoeding:

  1. Basisvoeding: het maakt niet uit welke doelstelling je hebt, betere prestaties leveren, fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen. Wanneer je op een gezonde en gevarieerde manier eet krijg je alle voedingsstoffen binnen die je per dag nodig hebt. Dit vormt de basis voor goede prestaties.
  2. Sportspecifieke voeding: denk bijvoorbeeld aan, voeding voor inspanning, voeding tijdens inspanning, sportdranken, herstelvoeding kortom: voeding rondom inspanning.
  3. Voedingssupplementen: dit is afhankelijk van de leeftijd en het niveau waar op je sport. Je kunt hierbij denken aan creatine, cafeïne, glutamine enz. Let op: er zijn heel veel producten op de markt verkrijgbaar. Van slechts enkele voedingssupplementen is ook daadwerkelijk de werking wetenschappelijk bewezen.

voedingsmiddelenOm het optimale uit je voeding te halen, moet je de piramide van beneden naar boven doorlopen. Eerst moet het grootste en het belangrijkste deel van de piramide, de basisvoeding, op orde zijn. Hierna kun je kijken naar de sportspecifieke voeding en de timing van de maaltijden. Wanneer dit op orde is, kun je achterhalen welke voedingssupplementen er op de markt zijn die jou prestaties verder kunnen verbeteren.

 

Sportvoeding Tips?

Meld je aan voor onze mailinglijst en ontvang gratis tips en informatie omtrent sportvoeding en het verbeteren van je sportprestaties.

Laat voeding geen beperkende factor zijn!

Je inschrijving is gelukt!

Pin It on Pinterest

Share This